Co je to čaj oolong? Nepleťte si fakta s některými názory, je oolong je černý nebo zelený čaj. Do této kategorie oolong čaj nespadá.
Základní rozdíl je v oxidaci. Čajové lístky se během svého zpracování oxidují. Například černý čaj se nechává zcela zoxidovat. Tím získá černý čaj svou typickou tmavou barvu a silnou chuť. Oproti tomu zelený čaj se nenechává zoxidovat téměř vůbec, takže proto je výsledný nálev nazelenalý a má více čerstvou chuť, než černý čaj. A co tedy čaj oolong? Ten je někde mezi černým a zeleným čajem. Je ale pravda, že oxidace se u oolong čaje liší zhruba od 10 do 80 %. Proto se některé oolong čaje mohou chuťově více blížit k zelenému čaji, a jiné zase k čaji černému.
Oolong se od jiných druhů čajů liší i třeba svým tvarem. Oolong je tradičně srolovaný do kuliček či tenkých pramínků. Rolování je velmi důležitým aspektem tohoto čaje. Protože nejen oxidace má vliv na výslednou chuť čaje. I samotné rolování a tvar čaje jeho chuť ovlivňují.
Oolong má jako spoustu čajů svůj původ v Číně. Dále probíhá výroba zejména v Tchaj-wanu, na Srí Lance, v Indii, Thajsku nebo na Novém Zélandu.
A jak tedy výsledný čaj chutná? Jak už jsme zmínili, chuť je závislá na tom, jak moc byl čaj oxidován a jaký má tvar. Chuť může být svěží, zemitá, více či méně výrazná. Pokud máte rádi oolong čaj, musíte si ještě najít svůj oblíbený konkrétní druh tohoto čaje.
Jaký je v oolong čaji obsah kofeinu? Opět, záleží na oxidaci. Čaj, který je jen lehce zoxidovaný, tak má nižší hladinu kofeinu než ten, který je více zoxidovaný. Ten bude mít třeba podobný obsah kofeinu, jako černý čaj.
Aby váš čaj zůstal dlouho kvalitní, svěží a chutný, uchovávejte ho v suchu, na tmavém místě v nějaké uzavíratelné nádobě, aby nedocházelo k další oxidaci nebo procesům, které by čaj znehodnotili. Na přípravu používejte vždy čistou, filtrovanou vodu.