Do základní klasifikace kávových zrn patří dvě skupiny. Arabica a Robusta. Každá káva á něco do sebe, každá má jinou chuť a každá má své obdivovatele a ty, kteří kávu z těchto zrn popíjejí pravidelně. Pojďme se na ně podívat blíže, především na jejich rozdíly. Co je to tedy káva Arabica? Slovo Arabica pochází z původu kávové rostliny, z které se vyrábí, jelikož má arabský původ. Z celkové produkce kávy na světě tvoří káva Arabica asi 60 %. Na rozdíl od Robusty má Arabica méně kofeinu. Její chuť je o něco kyselejší, ale postrádá výraznou hořkost, kterou disponuje právě Robusta. V jejích chuti můžete cítit ovocné tóny. V současné době se pěstuje po celém světě.

káva

Je běžně k dostání, ale samozřejmě se pěstují i velmi ušlechtilé druhy, z kterých se poté vyrábí prémiová káva. Největším producentem kávy Arabica je Brazílie. A Robusta? Zde se jedná o kávu, která má rozhodně drsnější než Arabica. Robusta oproti Arabice obsahuje více kofeinu a její chuť je více hořká. Tóny, které obsahuje, jsou spíše zemité a pro někoho může být příliš tvrdá. Robusta má ovšem velkou výhodu, že rostlina, z které se pěstuje, je odolná vůči chorobám a péče o ni je daleko snadnější než v případě Arabici.

káva

Proto je levnější než Arabica. Často se ovšem setkáme s případem, kdy se Arabica a Robusta míchají spolu dohromady. Robusty se přidává obvykle menší množství, Arabici většina. Kávy se míchají z důvodu snížení nákladů. Tato směs s často používá na výrobu tradičního espressa. Robusta obsažená v směsi zajišťuje právě onu plnou, silnou chuť, kterou na espressu milujeme. Jaká káva je tedy lepší? To říci nemůžeme. Záleží na chuťových preferencích každého člověka. Někdo si raději vychutná šálek kyselejší a jemnější Arabici, jiní zase šálek těžké, hutné Robusty. Více se dozvíte v základní klasifikaci kávy thecoffee.cz.